Zoek nu online in de Dedemsvaartse Courant in de periode 1880-2009

In 1877 startte Garhard Johan Gelderman (1846-1898) in Meppel met het Nieuws- en Advertentieblad voor Dedemsvaart, Avereest, Nieuwleusen, Dalfsen, Ommen, Den Ham, Hardenberg, Gramsbergen enz. enz.
In 1880 vestigde Gelderman zich met zijn gezin in Dedemsvaart en na zijn overlijden werd de krant voortgezet door zijn zoon Hendrik Jan (1877-1957). Per 17 juni 1899 heet de krant "Dedemsvaartse Courant".

In later jaren is de krant uitgegeven door Boom Pers en vanaf 2009 tot aan de opheffing in 2019 door de Noordelijke Dagblad Centrale.
Bij Boom Pers zijn alle edities van de krant vanaf 1-1-1880 tot 31-12-2009 bewaard en in 2018 is dit archief overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel, thans Collectie Overijssel.

In 2021 en 2022 heeft de Historische Vereniging Avereest de Dedemsvaartse Courant laten digitaliseren (periode 1880-2009). Met Collectie Overijssel is overeengekomen dat de krant doorzoekbaar en zichtbaar wordt gemaakt op het erfgoedplatform MijnStadMijnDorp.nl. Daar zijn de edities van 1880 t/m 1950 voor iedereen zichtbaar en doorzoekbaar. De edities van na 1950 zijn wel doorzoekbaar, maar om auteursrechtelijke claims te voorkomen zijn deze edities uitsluitend in te zien in de studiezaal van Collectie Overijssel in Zwolle, in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Avereest te Dedemsvaart en in de Bibliotheek Dedemsvaart.

Hoe zoek je in de krant?

Om het zoeken in de Dedemsvaartse Courant te vergemakkelijken, geven we hierna een link. Je komt dan in het juiste zoekscherm binnen MijnStadMijnDorp, dat er uit ziet zoals hieronder afgebeeld.Je ziet nu als zoekresultaat alle bladzijden van alle kranten in het tijdsvak 1880-2009. Klik dan op het woord Zoeken, linksboven aan de pagina (zie pijl).

Het volgende scherm verschijnt:Vul nu je zoekterm in, in het veld Zoeken:

Indien je op meerdere zoekwoorden wilt zoeken, die allemaal moeten voorkomen op de bladzijde, zet dan al die woorden achter elkaar. Bijvoorbeeld: Dedemsvaart scheepvaart

Als die woorden in een vaste volgorde moeten staan, zet ze dan tussen haakjes, bijvoorbeeld "baron van dedem"

Als je op alternatieve woorden wilt zoeken, zet er dan het woord of tussen, bijvoorbeeld: predikant of dominee. Je krijgt dan alle pagina's in beeld waarop het woord predikant of het woord dominee staat

De zoekfunctie is ongevoelig voor hoofdletters of kleine letters: die mag je door elkaar gebruiken.

Pas eventueel ook het tijdvak aan (begin- en einddatum). Klik vervolgens op de blauwe knop zoeken.

Als je niet tevreden bent over het zoekresultaat, klik dan weer linksboven op de knop zoeken en wijzig de zoekopdracht. Je kunt daarbij ook gebruik maken van wild cards, zoals *. bijvoorbeeld: ommer* . Je krijgt dan zowel Ommerweg als Ommerschans als resultaat. Je mag meerdere van deze zogenaamde wildcards in een zoekopdracht gebruiken.

Klik hier om te zoeken in de Dedemsvaartse Courant, of klik op één van de afbeeldingen hierboven.

Lees over de ontstaansgeschiedenis van de Dedemsvaartse Courant en de krantenoorlog in Dedemsvaart tussen 1880 en 1885, in het artikel KRANTENOORLOG AN DE VOART