Welkom op de website van Helmuth Rijnhart. Ik ben geboren (1963) en getogen in het Overijsselse Dedemsvaart en na mijn HTS-wtb studie sinds 1988 werkzaam bij Rollepaal in Dedemsvaart. Rollepaal ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd apparatuur voor de produktie van kunststof leidingen (zeg maar plastic pijpen).

Ik woon inmiddels in Oldenzaal met mijn echtgenote Angela. Ik ben vader van twee dochters, Judith en Esther.

Je vindt me verder op          


De geschiedenis van Avereest

In mijn vroege jeugd bracht ik veel tijd door bij mijn grootouders Rijnhart. Zij vertelden veel over vroeger; over hun jeugd in Dedemsvaart, over verveners, kalkovens, de middenstanders en de scholen. Ik wandelde op woensdagmiddag dikwijls met mijn opa naar de begraafplaats in de Mulderij waar het indrukwekkende graf van Baron van Dedem de blikvanger is, maar waar ook de bijzondere joodse graftekens staan met hun geheimzinnige opschriften. Bij slecht weer kwam het kistje met bidprentjes en oude foto's op tafel en dan zweefde ik met hen mee terug in tijd.
Tijdens mijn studietijd in Zwolle stapte ik over de drempel van het Rijksarchief en daar opende zich voor mij een enorme schatkist. En dat gevoel ben ik daarna niet meer kwijt geraakt. Elke keer als je een puzzelstukje oplost -dikwijls jaren nadat je je de vraag voor het eerst stelde- voel je een stoot adrenaline.

Mijn visie op het toegankelijk maken van geschiedenis is dat wij, mensen die tijd besteden in archieven, onze inspanning vooral zouden moeten gebruiken voor het systematisch ontsluiten van bronnen, waarbij we alle personen koppelen aan een centraal persoonsbestand, waarin elke persoon een Historisch Burger Service Nummer krijgt, en waarin we elke gebeurtenis, voor zover mogelijk, koppelen aan een geografische lokatie en een tijdstip of tijdvak. lees verder...

terug naar startpagina Avereest

Contact