raadpleeg de kadasterkaarten van Avereest in Google Earth

Dankzij steun van het gemeentearchief Hardenberg-Ommen heeft de Historische Vereniging de beschikking gekregen over scans van de in het Historisch Centrum Overijssel bewaard gebleven kadasterkaarten van Avereest. Het betreft de volledige kaartensets van 1832, 1862 en 1888, alsmede een tweetal kaarten van de bebouwde kom van Balkbrug en Dedemsvaart van omstreeks 1970.

Deze kaarten zijn online beschikbaar gemaakt zodat U ze kunt raadplegen in Google Earth. In de rechterkantlijn ziet U de links voor het downloaden van de betreffende bestanden. Omdat Google Earth momenteel een maximale afmeting van 4.000 pixels accepteert, zijn een aantal kaartbladen in meerdere delen opgedeeld.

Alvorens de kaarten te downloaden, dient U de gratis applicatie Google Earth te installeren op uw computer. Zorg er vervolgens voor dat Google Earth gestart is als U een bestand download, dan wordt deze meteen binnen Google Earth zichtbaar gemaakt. Een gemiddelde sectie heeft een bestandsgrootte van 20 Mb. Schrik dus niet indien het downloaden enige tijd kost. Indien U bij het downloaden de vraag krijgt of U het bestand moet openen of opslaan, kies dan voor openen

In 1860 is de gemeente Avereest kadastraal opnieuw ingedeeld. Voor die tijd waren er vijf secties, A t/m E; na 1862 waren er zeven secties, F, G, H,I, K, L en M. Bij het maken ven een filiatie zult U dus altijd in tenminste 2 sectie percelen vinden; die van voor 1862 en die van erna. In onderstaande plaatjes ziet U de beide kadastrale indelingen.


kadastrale indeling gemeente Avereest voor 1860


kadastrale indeling gemeente Avereest vanaf 1860

U mag gerust alle kaartensets downloaden. Bedenk wel dat het niet handig is alle kaartensets tegelijk te tonen binnen Google Earth. Zorg er daarom voor dat U vertrouwd raakt met de navigatie in Google Earth. Hieronder staan de basis stappen beschreven,


Klik de structuur van set 1888 sectie H open en seleteer alleen kaart 5 deel 1


Klik op het knopje waaronder de kaart-fader zit, waarmee U de achtergrond (de sateliet foto) zichtbaar kunt maken. Zoom daarna in op de kalkovens rechtsboven in beeld.


Schuif nu de fade-knop zodanig dat U de achtergrond en het kaartbeeld mixt. Zoals U ziet staan de 3 kalkovens en het leshuis op de foto exact op dezelfde plaats als in 1888. Let op! Indien U meerdere kaarten open heeft staan, dan zal het faden alleen lukken op het laatst geopende bestand. Als dat problemen geeft, haal dan even het vinkje weg bij het bestand dat U nu wilt faden en zet 'm dan weer aan. U zult zien dat het faden nu weer lukt!

Indien U een of meerdere bestanden hebt gedownload, dan zal Google Earth bij het afsluiten U vragen of deze bestanden moeten worden opgeslagen. Kies dan voor ja, opslaan. Op deze wijze heeft U de volgende keer de kaarten direct klaar voor gebruik!

De Historische Vereniging wenst U veel kijkplezier!

reageer per mail