Beste bezoekers van de website Bonmama,

Met ingang van deze nieuwsbrief stuur ik U uitsluitend een korte mail met een link van deze pagina, in plaats van een lange mail met de volledige inhoud van de nieuwsbrief. De belangrijkste reden hiervoor is dat het op deze wijze veel gemakkelijker is om vanuit de nieuwsbrief direct naar de bronnen op de website te springen. En het scheelt U opslagruimte in uw mailbox.

Ik wens U allen fijne feestdagen en een gezond 2015! Daarbij wens ik U toe dat U regelmatig een adrenaline-kick krijgt als U weer een mooie ontdekking doet in een van de vele historische bronnen die onze aarde rijk is!
Bonmama wil daar ook in 2015 een steentje aan bijdragen.

In deze nieuwsbrief:

1. Kohieren Hoofdelijk Omslag Avereest 1853-1919 nu online op bonmama
Wat verdiende uw grootvader? We kunnen het natrekken in de bewaarde registers van de belasting op inkomen.
lees verder

2. Bevolkingsregister 1860-1869 staat nu op volgorde van adres
Wie waren de buren van uw voorouders? In de periode 1860-1869 is dat moeilijk uit het bevolkingsregister te halen, want dit register is alfabetisch gerangschikt. De online toegang staat nu op volgorde van adres, dus blader even achteruit en vooruit. lees verder

3. Combinatie van bronnen geeft nieuw inzicht
Geschiedenisboeken bevatten aantoonbare fouten door gebrekkig bronnen onderzoek. lees verder

4. Bonmama hoogzwanger
Hoewel het geenszins de bedoeling is dat het bonmama concept door mijzelf breed wordt uitgerold, vind ik het leuk te melden dat er binnenkort een knappe dochter online komt. Hoe zullen we haar noemen? lees verder

5. Wordt 2015 het jaar van het Historisch Burger Service Nummer?
Het Historisch Burger Service nummer is geen uitvinding van bonmama. Uw eigen genealogische database werkt met een uniek persoonsnummer. Maar dat nummer wordt nog niet vaak gebruikt voor het ontsluiten en koppelen van bronnen. lees verder

6. Bonmama genomineerd voor de Geschiedenis Online prijs 2015
Wilt U mij helpen het concept van de website bonmama onder de aandacht te brengen? Breng dan vanaf 20 december online uw stem uit voor Bonmama. lees verder

7. Het aantal zoekvragen per jaar op bonmama nadert het miljoen
In de periode van 17 december 2013 - 16 december 2014 hebben de bezoeker aan bonmama.nl ruim 986.000 zoekopdrachten gegeven. lees verder

8. Verbeteringen en aanpassingen op bonmama
De afgelopen maanden zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd op bonmama.nl waardoor meer belanghebbenden worden bereikt. lees verder

9. bonmama houdt strenge dieet vol
Waarom U op bonmama.nl geen coockie-melding krijgt? Wel... we verkopen geen koekies! lees verder

10. goede voornemens voor 2015
Voor 2015 liggen er de nodige plannen klaar voor bonmama. Hoofdonderwerp is het opzetten van een geografische database. lees verder


Kohieren Hoofdelijk Omslag Avereest 1853-1919 nu online op bonmama

Praten over ons inkomen ligt gevoelig! Als je inkomen onder modaal ligt dan loop je het risico om als sukkel te worden bestempeld en als het boven modaal ligt dan ben je voor je het weet een patser of graaier. En dus praten we liever over het weer, over voetbal, auto’s en de buren.

Toch vond ook dit jaar (2014) de Quote 500 weer gretig aftrek. Het onderwerp interesseert ons wel! Ook in het familie-onderzoek merk ik regelmatig dat mensen zich graag laten voorstaan op welgestelde voorouders, of aan de andere kant juist aan een straatarm voorgeslacht. “Dan doen we het nu zo gek nog niet”.

Welnu, voor een ieder die het interesseert: U kunt nu nakijken wat uw voorouders –voor zover ze woonachtig waren in Avereest- hebben verdiend. Sinds kort staan de registers van de inkomstenbelasting uit de periode 1853-1919 online. In deze periode namelijk was de op het inkomen gebaseerde belasting geen zaak van de rijksoverheid, maar van het gemeentebestuur. De “Hoofdelijke Omslag”, zoals deze belasting werd genoemd, was de belangrijkste pijler waarop de gemeentelijke begroting werd gebouwd.
Na de invoering van de gemeentewet van 29 juni 1851 werd in alle gemeentes de Hoofdelijke Omslag belasting ingevoerd. Daartoe werd in elke gemeente een zogenaamde uitvoeringsverordening vastgesteld, waarin werd bepaald op welke wijze de heffing per gezin zou worden vastgesteld. Enerzijds werd de gemeentelijke begroting opgesteld, waardoor het uit de belasting te verkrijgen totaal bedrag werd bepaald. Anderzijds werd een indeling in klassen gemaakt, gebaseerd op het geschatte inkomen van de inwoners van de gemeente. Dat waren met name de gezinshoofden, maar in gezinnen waarin meerdere volwassen mannen de kost verdienen, of in vermogende gezinnen waarin het gezinshoofd overleden was, en waarin kinderen door vererving vermogend waren geworden, komen al deze gezinsleden in de registers voor. Daarbij werd dan het totale gezinsinkomen verdeeld over deze personen.
Bij de indeling in klassen werd een basisinkomen, het minimale loon, benodigd om te kunnen leven, van het geschatte inkomen afgetrokken. Wie bij deze berekening in de min kwam te staan, werd vrijgesteld van de belasting. En dat was in 1853, het jaar waarin het oudst bewaarde register is opgesteld, het grootste deel van de bevolking.


voorblad van het kohier van den Personelen of Hoofdelijken Omslag over 1853

Volgens het voorblad van het kohier (zo heette het register officieel) uit 1853 telde Avereest in dat jaar 5.480 inwoners. Uit het bevolkingsregister heb ik gedestilleerd dat deze inwoners in ca. 920 huishoudens woonden, een gemiddelde dus van bijna 6 personen per huishouden!

Zoals het blad netjes vermeld, dient deze belasting “ter vinding der som van drieduizend gulden”.
Daartoe werd in opdracht van B&W bij elk huishouden geschat wat het inkomen zou zijn. Over hoe men daarbij te werk ging, is niet veel bekend. Er was in de eerste jaren geen sprake van een aangifte door de bewoners. Het inkomen werd vooral geschat op basis van uiterlijke kenmerken (hoe woont men, welke bezittingen heeft men, wat voor werk doet men). Dit werk werd uitgevoerd door zogenaamde “zetters”: inwoners van de gemeente die goed bekend waren met de plaatselijke situatie en die door B&W werden aangesteld voor deze taak. In de index op de notulen van de gemeenteraad zien we dat in 1851 in Avereest de eerste groep zetters is aangesteld en daarna zien we periodiek dit onderwerp terug komen.
Waarschijnlijk heeft men in die tijd gebruik gemaakt van zogenaamde leggers, registers waarin van elk gezin op elk adres is geschat wat het inkomen was. Helaas zijn deze leggers niet bewaard gebleven en daardoor weten we niet wat de geschatte inkomens zijn geweest. Uitzondering hierop is het jongste bewaarde register, dat van 1919. In het kohier van dat jaar is niet alleen het bedrag van de aanslag vermeld, maar ook het geschatte inkomen.
In het oudst bewaarde kohier, over het jaar 1853, zijn 319 personen aangeslagen voor deze belasting. Deze 319 personen woonden op 289 adressen en dat betekent dat de bewoners van de overige 630 adressen minder verdienden dan de drempel voor de Hoofdelijke Omslag. Dus minder dan 1/3 van de inwoners verdiende meer dan de drempel. Heel opvallend is dat van de 54 schippersgezinnen er slechts één belasting betaalde.


Overzicht van aanslagen Hoofdelijke Omslag Avereest in 1853

We zien dat deze verdeling per wijk behoorlijk verschilde. In de wijken A, B en D betaalde minder dan 30% van de bewoners belasting, terwijl in wijk F (de kom van Dedemsvaart) meer dan 45% van de gezinnen betaalde en in wijk K (de oorspronkelijke bewoners langs de Reest) het percentage zelfs boven de 55% lag. Ook in de hoogte van de aanslag zien we grote verschillen per wijk. Hier zien we dat de wijken E en F hoger lagen dan de omliggende wijken, maar dat wijk K met ruim 20 gulden gemiddeld per aanslag royaal boven de andere wijken uitstak.


wijkindeling Avereest 1850-1948

Op basis van het geschatte inkomen werden de inwoners in 1853 in 20 klassen ingedeeld. En hier herkennen we dat veruit de meeste gezinnen in de laagste klassen zijn ingedeeld.


Overzicht van aanslagen Hoofdelijke Omslag Avereest per klasse in 1853

We zien dat de drie personen in klasse 1 samen meer belasting betaalden dan de 140 personen in de klassen 16 t/m 20 samen.

En wie waren dan die grootverdieners in Avereest in 1853? lees dit artikel verder...

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Bevolkingsregister 1860-1869 staat nu op volgorde van adres

Het oudste bevolkingsregister van Avereest dateert van 1850. Dit register is opgezet op volgorde van adres. Dat wil zeggen: in 1850 was er geen sprake van formele straatnamen; die zijn pas in 1948 ingevoerd. Tot die tijd was de gemeente verdeeld in 10 wijken, genaamd A t/m K (zie kaart hierboven in het artikel over de Hoofdelijke Omslag). Per wijk werden de woningen genummerd en in deze volgorde werden ook de registers per wijk opgebouwd, waarbij er op elke bladzijde een gezin wordt ingeschreven.
Als een gezin verhuisde, dan werden alle personen doorgehaald en eronder werden de nieuwe bewoners ingeschreven. Door deze opbouw kun je eenvoudig bekijken we de naaste buren van een gezin zijn: deze staan in principe op de bladzijden ervoor en erna. Echter, op deze stelling zijn wel een paar aanmerkingen te maken!

Zo is het probleem van een wijkindeling dat het een gebied betreft dat twee dimensies heeft. Je begint te nummeren bij een hoofdstraat enbij de eerste de beste afslag komt de vraag: wat doen we? eerst deze straat doornummeren tot het eind of eerst afslaan en de zijstraat nummeren? Je ziet in de praktijk dat men alle denkbare varianten schijnbaar willekeurig heeft toegepast en bij de tienjaarlijse hernummering werd niet alleen de nummering herzien (vanwege nieuwgebouwde, opgedeelde en gesloopte woningen), maar ook werd de route van nummering soms volledig gewijzigd. Kortom: twee opeenvolgende huisnummers mag je nooit zondermeer interpreteren als naast elkaar gelegen woningen!


transcriptie en origineel van een bladzijde uit het bevolkingsregister Avereest 1860-1869

Maar in 1860 ging het helemaal anders! Het register werd niet op wijk ingedeeld, maar op naam. En die naam was de achternaam van de hoofdbewoner van de woning. Indien de hoofdbewoner een weduwe was, dan werd de achternaam van haar overleden echtgenoot aangehouden.
Deze volgorde heeft tot gevolg dat het ondoenlijk is uit te zoeken wie de buren zijn. Maar dankzij de bezoekers van bonmama.nl is dit bevolkingsregister in 2013-2014 geheel ontsloten. En recent heb ik de gegevens in de database op volgorde van adres gezet.
Dus als U nu bladert door het register en goed oplet op de bladzijde nummering, dan ziet U dat U kris-kras door de oorspronkelijke boeken vliegt, maar in een "logische" volgorde over de kaart.


Een detail van de Google Maps kaart over de periode 1850-1859

Uiteindelijk gaan we proberen om zoveel mogelijk adressen te koppelen aan de kaart. Momenteel doe ik dat door aan elk bevolkingsregister een Google Maps kaart te koppelen waarop ik de adressen waarvan de ligging met grote zekerheid is vastgesteld, wordt weergegeven. Het nadeel van deze aanpak is dat de bezoekers van de site moeten zoek op de kaart of ze de woning vinden.
In 2015 wil een nieuwe werkwijze opzetten, waarbij de bezoeker direct inzoomt op het juiste deel van de kaart, en dat daar van een woning meteen de volledige kadastrale en bewoningsgeschiedenis kunnen worden ingezien.

               Zoek nu op naam in het bevolkingsregister 1860-1869
 achternaam:    voornaam:



spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Combinatie van bronnen geeft nieuw inzicht


Huize Humoza, in 1861 gebouwd in opdracht van vervener Arend Berends, foto Beeldbank Avereest

In 2008 verscheen een prachtig en zwaarlijvig boek over de monumenten in de gemeente Hardenberg. In dit boek wordt de geschiedenis van elk rijksmonument in de gemeente uiteengezet. Daarbij zijn ook een groot aantal panden in de voormalige gemeente Avereest.
Bij mijn voorbereidingen op het artikel over de kohieren van de Hoofdelijke Omslag, ging ik op zoek naar de activiteiten van Mr. Rudolph Albertus Kerkhoven, HBSN 1892, die in Dedemsvaart in 1845 -25 jaar oud- gronden aankocht, trouwde, zich in Dedemsvaart vestigde en daar landbouwonderneming "Humosa" stichtte.

De naam Humosa is in Dedemsvaart nog steeds een begrip: het is de naam van een prachtige en stokoude vervenersvilla aan de Moerheimstraat, die een aantal jaren geleden in oude luister is hersteld door transportondernemer Oegema. Dit pand is rijksmonument en derhalve wordt in het genoemde boek aandacht besteed aan huize Humosa. De schrijvers beginnen hun hoofdstuk met de opmerking dat "tot dusverre" het jaar 1862 als stichtingsjaar van de Villa wordt genoemd. Deze zin is een schitterende opmaat voor de onthulling van een totdusverre verborgen stuk verleden: de woning is veel ouder dan van 1862. Vergoeilijkend stelt de auteur dat het niet vreemd is dat men er tot dan toe van uit is gegaan dat de woning in 1862 is gebouwd, want in 1862 brengt Koning Willem II een bezoek aan Dedemsvaart en in het verslag van dat bezoek wordt vermeld dat de Koning in een rijtuig langs de vaart reed tot aan de in aanbouw zijnde stoom suiker-raffinaderij en daar keerde en langs de nieuw gebouwde woning van de heer A. Berends.


Verslag van het bezoek van Koning Willem III aan Dedemsvaart op 29 april 1862, Provinciale Zwolse en Overijsselse Courant 2-5-1862, bron: Delpher.nl

Daarna komt de onderzoeker met zijn bewijs: reeds in 1858 komt de naam Humosa voor in een proces verbaal, waarin landbouwer Gerrit Jans Kuijer, zetboer van Mr Rudolph Albertus Kerkhoven aangifte doet van diefstal van heide rond de hoeve Humosa. Ook blijkt uit tal van advertenties in landelijke kranten dat deze hoeve Humosa in 1861 in een publieke verkoop is verkocht.


Verkoop van hoeve Humosa in 1861, Provinciale Zwolse en Overijsselse Courant 8-3-1861 bron: Delpher.nl

En dus is de conclusie: Humosa is veel ouder en bij de verkoop in 1861 heeft Arend Berends deze hoeve gekocht.

Echter, uit de kadastrale boekhouding komt een andere waarheid naar voren. Alleerst bekijken we de beschikbare kadasterkaarten:


Kadasterkaart Avereest ca 1860, te downloaden op bonmama.nl Het origineel berust in het Historisch Centrum Overijssel

Op deze kaart zien we rechts hoeve Humosa liggen. Links in de circel de plaats waar de nieuwe Villa van Arend Berends korte tijd later gebouwd zou worden.


Belastingkaart Avereest ca 1886, te downloaden op bonmama.nl Het origineel berust in het Historisch Centrum Overijssel

Op de kaart uit ca 1886 zien we links de villa van Arend Berends liggen, die we thans kennen als Humosa. Rechts zien we nog steeds Hoeve Humosa liggen. Onder op de kaart de suiker raffinaderij. In 1862 kwam Koning Willen III van links aanrijden, keerde bij de raffinaderij en had daarna aan zijn rechterhand de nieuwe hoeve van Arend Berends.


De filiatie (perceelsvernummering)van hoeve Humosa op bonmama.nl

Uit de filiatie lezen we geenszins dat de hoeve bij de verkoop in 1861 in handen van Arend Berends is gekomen. Daarbij moet ik wel opmerken dat deze transactie praktisch gelijk viel met de nieuwe kadastrale indeling van Avereest. Het is mogelijk dat Berends deze hoevekorte tijd in handen heeft gehad en daarna heeft verkocht aan Hendrikus Stoffers.
Verder concludeer ik uit de filiatie dat de hoeve omstreeks 1920 is afgebroken door de toenmalige eigenaar, Albertus Drost. Die liet in dat jaar een nieuw woonhuis bouwen, dichter naar de vaart, zo zien we in de registratie van bouwvergunningen.

In elk geval is de conclusie: De hoeve die in 1861 verkocht is door R.A. Kerkhoven was de hoeve rechts op de kaart en niet de villa van Arend Berends. De villa van Berends komt op de kaart van ca 1860 nog niet voor.
In 1886 had de villa de kadastrale aanduiding sectie L nr 1844. Daarbij zien we de volgende filiatie:


De filiatie (perceelsvernummering) van villa Humosa op bonmama.nl

Uit deze filiatie zien we dat de woning in kadastraal dienstjaar 1864 is gesticht op het perceel sectie L nr 1400. Daarmee loopt de kadastrale registratie dus twee jaar achter op de werkelijke situatie. Eigenaar is inderdaad Arend Berends, kadastraal artikel nummer 14. We vinden de details van dit perceel in de kadastrale legger:


De filiatie (perceelsvernummering)van villa Humosa op bonmama.nl

Mijn conclusie is dat de meest nauwkeurige datum van villa Humosa uit het krantenverslag van 1862 komt: de woning is in het voorjaar van 1862 in gebruik genomen. Deze villa heeft de naam Humosa pas later gekregen. De oorspronkelijke Hoeve Humosa van landbouwpionier R.A. Kerkhoven dateert uit 1847 en stond 400 meter oostelijk van de villa van Arend Berends.

Wa ik met dit verhaal wil laten zien, is dat de werkelijke gang van zaken dikwijls heel nauwkeurig kan worden gereconstrueerd door de relevante informatie in alle beschikbare bronnen te combineren. Dat is de basisgedachte achter de website Bonmama; een gedachte die ik graag wil uitdragen.

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Bonmama hoogzwanger

Het is niet mijn bedoeling om de website bonmama regionale, provinciale of landelijke dekking te geven. Bonmama blijft primair de historische bronnen website voor de voormalige gemeente Avereest en voor de bedelaarskolonie Ommerschans. Die doelstelling is voldoende ambitieus. Daarnaast wil ik bonmama gebruiken als aanmoediging voor Nederland om bronnen te koppelen op basis van een centraal persoonsbestand. Dat doe ik in de overtuiging dat we op termijn zeker in een aanpak als deze terecht komen. Dus waarom treuzelen?

Maar twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met mensen van Heemkunde Ootmarsum, een heel actieve vereniging in het pittoreske twentse kunststadje. Zij waren geinspireerd door de aanpak van bonmama en vroegen of ik hen zou willen helpen iets soortgelijks op te zetten. Het afgelopen jaar heeft een groep vrijwilligers alle geboorte acten volledig getranscribeerd (dus net als op deze website: inclusief aangevers en getuigen) en deze groep gaat de komende tijd verder om de huwelijksactes en overlijdensactes, die in een eerder stadium onder regie van het Historisch Centrum Overijssel toegankelijk zijn gemaakt, volledig te ontsluiten. Daarbij is er een goede samenwerking met het HCO, die de aanwezige gegevens beschikbaar stelt in ruil voor de transcripties van de geboorte actes. Zo voorkomen we dubbel werk en zo zullen de geboorteactes van Ootmarsum ook binnen Wiewaswie beschikbaar komen.

Tegelijkertijd zal er begonnen worden een centraal persoonsbestand aan te leggen, waarmee de personen in de burgerlijke stand gekoppeld worden. Dit bestand staat helemaal los van het bestand op Bonmama. Heemkunde Ootmarsum is voornemens deze gegevens zo spoedig mogelijk via haar website online te zetten.
Zo komen we spoedig in de situatie dat sommige personen zowel in het bestand van Ootmarsum voorkomen, als in het bestand van Avereest op Bonmama (daarin zitten momenteel 24 personen die geboren zijn in Ootmarsum, zie bijvoorbeeld de persoonskaart van sigarenfabrikant Bernardus Hendrikus Bloemen, HBSN 7891). En dat is het punt waarop er behoefte komt aan een landelijk bestand. Want dan geven elke persoon in het plaatselijke bestand naast het plaatselijke HBSN ook het landelijke HBSN. En als dat is gerealiseerd dan kun je via één landelijk zoekscherm alle gegevens van een persoon in alle plaatselijke of regionale bestanden in één keer opvragen. Dan ontstaat echt een complete nationale time line van elke historische Nederlander.

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Wordt 2015 het jaar van het Historisch Burger Service Nummer?

Als we in Bonmama zoeken op de achternaam Breman, dan krijgen we 299 resultaten. Stamvader Gerrit Breman, HBSN 6777 kwam als jonge vent vanuit het Duitse Uelsen naar Hasselt en trouwde daar. Ze kregen 7 kinderen, waarvan de jongste, Barend Beatrix Breman (1803-1863), naar Avereest kwam.
Toen ik speurde naar de wortels van de familie Breman, had ik goede steun aan de website Genealogie Online van Bob Coret. Ik vond hier veel aanknopingspunten over de vroege duitse generaties Breman. Maar het viel me een jaar geleden ook al op dat heel personen uit deze familie in heel veel fragment genealogieen voorkomen. Tijdens mijn lezing voor het N.G.V. in Borne, eind 2013, gebruikte ik dit voorbeeld als voorspelling dat de aanpak van Genealogie Online gedoemd is uiteindelijk ten onder te gaan, als onze voorouders daar massaal in heel veel snippertjes te vinden zijn. Kijk nu bijvoorbeeld naar Karst Johannes Breman, geboren in 1842. Vorig jaar kwam hij 7 keer voor op de website; nu inmiddels 21 keer. En de kwaliteit van de gegevens is niet verbeterd. Iedereen kopieert van iedereen en resultaten van onderzoek in bronnen komt maar mondjesmaat naar boven. Ik voorspel dat de wal het schip zal keren!

Begin 2012 had ik contact met Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht. We kennen hem als de Nederlandse autoriteit op het gebied van Namen, maar hij is ook actief in het geautomatiseerd zoeken op namen. Hij vertelde dat er op diverse plaatsen gedacht wordt aan het opzetten van een centraal persoonsbestand, maar dat er her en der de nodige bezwaren worden geopperd. Ik was blij verrast deze zomer zijn artikel in het tijdschrift van het CBG te lezen, waarin hij het gebruik van een centraal persoonsbestand bepleit.

Ik sprak ook in 2012 met Bob Coret over dit onderwerp. Die gaf toen te kennen dat het volgens hem niet zo'n vaart zou lopen met de vorming van een centraal persoonsbestand. En ook op zijn website, waar Bob buitengewoon actief is op het grensvlak van genealogie en automatisering, kom je niet veel tegen over dit aspect. Toch is ook bij Bob het kwartje wel gevallen. Dat zag ik op de website van het Platform Linked Data Nederland, waar Bob trekker is van de groep Genealogie, en waar serieus gekeken wordt naar de initiëring van een historisch persoonsnummer, "vooralsnog Historical Person Identifier (HPI-nummer) gedoopt".

Zelf ben ik lid van de klankbordgroep van Mijn Stad Mijn Dorp, het initiatief van het Historisch Centrum Overijssel, waar hard gewerkt wordt aan het tot stand brengen van een kwalitatief hoogwaardige beheersomgeving waarbinnen cultuurhistorische organisaties in Overijssel hun digitale verzamelingen kunnen onderbrengen, beheren en publiceren.
Hier heeft men besloten om in de databases waarin persoonsnamen voorkomen een veld toe te voegen voor het HPI-nummer. Ook wordt er nagedacht over het centraal opzetten van het persoonsbestand.

Kortom: het komt eraan! Is het niet in 2015, dan wordt het gewoon wat later!

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Bonmama genomineerd voor de Geschiedenis Online prijs 2015

De website bonmama.nl dingt mee naar de Geschiedenis Online Prijs die op 12 februari 2015 zal worden uitgereikt. In feite zijn er twee prijzen onder dezelfde naam. Er is een juryprijs, waarbij de ingezonden websites door een vakjury worden beoordeeld en een publieksprijs, waarbij alle Nederlanders een stem mogen uitbrengen op één van de sites.

Stemmen kan van 20 december 2014 tot 5 februari 2015.
Stem nu op bonmama avereest

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Het aantal zoekvragen per jaar op bonmama nadert het miljoen

In het tijdvak van 17 december 2013 tot en met 16 december 2014 zijn er 986.000 zoekvragen op bonmama.nl afgevuurd. Met name de laatste maanden neemt het aantal zoekvragen snel toe. Tegelijkertijd moet ik vaststellen dat het aantal door bezoekers ontsloten pagina's van het bevolkingsregister 1880-1889 lager ligt dan in de eerste helft van het jaar. Als er technische redenen zijn dat U gestopt bent met het ontsluiten van pagina's, laat mij dan s.v.p. weten tegen welke moeilijkheden U aan loopt, dan zal ik proberen het leven gemakkelijker te maken!

Ik loop ook met de gedachte om een bijeenkomst in Dedemsvaart te beleggen voor mensen die helpen of willen helpen de bronnen van Avereestte ontsluiten. Ik denk dat het heel stimulerend kan zijn elkaar te ontmoeten en gezamenlijk te bespreken waar we tegen aan lopen.Als U dit een goed initiatief lijkt, laat me dat dan even weten door middel van het reactieformulier.

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

Verbeteringen en aanpassingen op bonmama

De afgelopen maanden zijn de volgende verbeteringen doorgevoerd op bonmama:

afhandeling foutpagina's
Bij analyse van de webstatistieken schrok ik me kapot! Er bleken enorm veel foutpagina's op te treden. Mensen zoeken in Google op een naam, krijgen een link naar bonmama.nl en krijgen vervolgens een foutmelding (en druipen teleurgesteld af).
De belangrijkste reden voor dit probleem is heel technisch: zoals U vast gezien heeft kun je vanaf de genealogische kaart van een persoon een complete kwartierstaat of parenteel opvragen, zowel grafisch als in rapportvorm. Daarbij maak ik gebruik van de applicatie Humogen.
Humogen maakt gebruik van een eigen database, die ik eenmaal per week ververs met gegevens uit mijn database. En dat verversen lukte mij niet rechtstreeks (uiteindelijk ben ik ook maar een prutser op IT gebied). Ik maakte daarvoor gebruik van Aldfaer, dat heel verdraagzaam om gaat met de gegevens uit mijn database, en die vervolgens een keurig GECDOM bestand uit spuugt naar Humogen. Echter, de prijs die ik daarvoor betaal is dat de nummers die aan de relaties worden gehangen, de family-numbers, elke keer anders zijn. En daardoor loopt het indexeer proces bij Google altijd achter de feiten aan. Ik ben er nu eens goed voor gaan zitten en ik heb de Aldfaer stap er tussen uit gehaald. Daardoor hebben de relaties nu vaste nummers en daardoor zullen de foutmeldingen -naar ik verwacht- langzaam maar zeker verdwijnen.

En misschien veel belangrijker: ik heb geleerd wat elke goed opgeleide website bouwer al lang wist: je kunt er voor zorgen dat een zoekfout netjes wordt afgehandeld. Dus wie nu via Google met een verkeerde link naar Bonmama wordt gestuurd, komt netjes in een zoekscherm terecht, vult de naam waarop hij/zij zoeken wil opnieuw in, en heeft resultaat. Wellicht dat deze aanpassing mede heeft bijgedragen aan de enorme toename van zoekvragen, de afgelopen weken.

de slider
Ik heb van een aantal bezoekers al spontane positieve reacties gekregen over de slider op de hoofdpagina. Het kost wel wat extra bandbreedte, maar de bezoekers krijgen nu in 2 minuten in rap tempo voorgeschoteld wat bonmama te bieden heeft. Ik bedacht dat dit wel handig kan zijn, nu we van wal steken voor de wedstrijd.

  • kalkovens Dedemsvaartthuisbasis van de Historische Vereniging Avereest
  • Genealogische Databaseouders en grootouders
  • Genealogische Databasepartners en kinderen
  • Genealogische Databaselinks naar de bronnen (transcripties en originelen)
  • vergelijk wiewaswie-bonmamaOme Berend komt in Wiewaswie 2 maal voor
  • zoeken in Bonmama op ome Berendzoeken op naam levert 18 resultaten op
  • zoeken in Bonmama op ome Berendzoeken op Historisch Burger Service Nummer levert 33 resultaten op
  • Oud Avereest750 jaar bewoning in Avereest
  • doopboeken Avereestdtb vanaf 1757
  • het zwarte goudde veencolonie van Van Dedem
  • Veenkaart 1811start van de vervening door Willem Jan baron van Dedem
  • de vervenershuize ""De Driesprong" van veenbaas Bonne Berends
  • uitbreiding Avereest 1837Alle namen en adressen van de nieuwe inwoners
  • kalkovensDedemsvaart kende zes schelpkalk branderijen
  • Ommerschanseen sociaal initiatief of het afvalputje van Nederland?
  • Ommerschansduizenden bedelaars opgesloten, velen vonden hier hun eind
  • turfschipmeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
  • kadaster 1832-1960de kadastrale legger volledig doorzoekbaar
  • kadaster 1832-1960volledige automatische filiatie van elk perceel
  • Balkbrugmeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
  • Google Earth
  • historische kadasterkaarten, geprojecteerd in Google Earth
  • kadasterkaarten 1832
  • kadasterkaarten 1862/1888
  • kadasterkaarten 1966
  • historische kadasterkaarten, geprojecteerd in Google Earth
  • kalkoventerrein Dedemsvaartthuishaven van de Historische Vereniging Avereest
  • Burgerlijke Stand 1811-1964ook zoeken op alle aangevers en getuigen
  • Burgerlijke Stand 1811-1964spring direct naar de scan op Familysearch
  • de stoomtrammeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
  • bevolkingsregisters 1850-1940help mee de registers online te ontsluiten
  • Waar was dat adres in het bevolkingsregister?weergave van adressen in Google Maps
  • tramstation Dedemsvaartmeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
  • Hoofdelijke Omslagwat verdiende mijn overgrootvader? en die van jou?
  • index van grafmonumentenalle personen gekoppeld aan de genealogische database Avereest
  • scheepswervenDatabase van alle schepen die in Dedemsvaart gebouwd zijn
  • scheepswervenin de 20e eeuw telde Dedemsvaart 3 grote werven
  • scheepswervenmeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
  • bouwvergunningen 1903-1960zoeken op naam en adres
  • Sluis VIImeer dan 7.000 foto's in de Beeldbank Avereest
image carousel by WOWSlider.com v7.2

Misschien heeft U het nog niet ontdekt: Als de cursor met de muis op de slider zet, dan stopt deze, zodat U rustig kunt lezen wat er staat. Haalt U de cursor weg, dan gaan de slider weer lopen. U ziet U links en rechts pijltjes, als U met de cursor op de slider staat. Ukunt dan vooruit en achteruit spelen in uw eigen tempo. Tenslotte kunt U op elk plaatje klikken en komt dan op een relevant deel van de website terecht, of in de beeldbank Avereest.

spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

bonmama houdt strenge dieet vol

Ik kreeg onlangs de vraag, of er op bonmama geen coockie melding moet worden gemaakt.

Een goede vraag, die ik oprecht en snel beantwoorden kan: bonmama gebruikt geen coockies, lust geen coockies, snapt (nog) niets van coockies. En dus is de website bij uitstek geschikt voor genealogen met coockie-allergie!



spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief

goede voornemens voor 2015

Het belangrijkste doelen voor 2015 zijn:

1. bezoekers enthousiasmeren om actief te helpen de bronnen te ontsluiten.
Concreet gaat dit om de bevolkingsregisters van Avereest 1880,1890, 1900 en de persoonskaarten 1920-1940

2. De transcripties van de bevolkingsregisters 1850, 1870 en 1910 voorzien van de gescande originelen.

3. Een systematiek bedenken en implementeren voor een centrale geografische database.
Vergelijkbaar met het centraal persoonsbestand, komt er ook een centraal geografisch bestand, waarin elke geografische locatie in Avereest waar een object met betekenis staat of heeft gestaan, een eigen kaart in de database krijgt. Als je op deze kaart klikt dan zie je de deze locatie in detail op de satelietfoto en/of kaart. Maar je kunt ook oudere kaarten als achtergrond nemen. Je ziet van deze locatie wat de kadastrale geschiedenis is en wat de bewoningsgeschiedenis is. Op deze wijze wordt alle door combinatie van bronnen verkregen conclusies op eenduidige wijze opgeslagen en kunnen bezoekers aan de website van deze kennis gebruik maken. Ook hier geldt: wat je één keer goed doet, hoeft niemand daarna over te doen. In de bronnen worden feiten niet alleen aan personen gekoppeld, maar ook ook aan de geografische informatie. Zo wordt elke historische gebeurtenis gekoppeld aan de dimensies Wie, Waar en Wanneer.


spring terug naar de kop van deze nieuwsbrief