Zoek op naam in Ommerschans en omgeving

 achternaam:    voornaam:

    nu meer dan 1.415.000 naamrecords beschikbaar!           uitgebreid zoeken


Heeft U een vraag over de geschiedenis van Ommerschans of bent U op zoek
naar een persoon die hier mogelijk voor zou moeten komen in een van de bronnen?

stel hier uw vraag!


De bewoners van de kolonie Ommerschans
In de Nederlandse archieven liggen veel gegevens met betrekking tot de bewoningsgeschiedenis van de Ommerschans vanaf 1818. Zo bevindt zich in het Drents Archief de complete administratie van de Maatschappij van Weldadigheid. Maar ook in het gemeente archief van Ommen liggen de nodige bronnen (ondermeer Bevolkingsregisters en Burgerlijke Stand). In het Historisch Centrum Overijssel liggen de kadaster archieven, de notariële archieven en diverse kleinere bronnen met betrekking tot de Ommerschans, zoals het archief van de Nederlands Hervormde Kerk te Ommerschans en idem van de Rooms Katholieke parochie. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag beheert de grote verzameling dag- en weekbladen waarin ook veel informatie over de Schans te vinden is. Ons doel is om zoveel mogelijk bronnen online toegankelijk te maken om daarmee de bewoningsgeschiedenis van de Ommerschans zo compleet en overzichtelijk mogelijk beschikbaar te stellen aan een breed publiek.
Door de personen in de afzonderlijke bronnen te koppelen aan een centraal genealogisch bestand (de Genealogische Database Avereest), kan de gedocumenteerde geschiedenis van elke persoon met één muisklik in beeld worden gebracht.
Aan de rechterzijde van deze pagina ziet U de afzonderlijke bronnen waarin U kunt zoeken. Via het algemene zoekscherm hierboven doorzoekt U al deze bronnen, plus de bronnen op de website bonmama.nl, in één keer.

In de oranje blokken staan links naar een groot aantal gedigitaliseerde, maar niet ontsloten bronnen met betrekking tot Ommerschans op de website alledrenten.nl. Het is de bedoeling dat deze bronnen successievelijk ontsloten worden op deze website.

Komt U er ondanks alle aanwijzingen niet uit?
Aarzel niet en stel uw vraag door middel van het Contactformulier


Waarom kunnen wij personen wel vinden die U zelf niet vindt?
Op de studiezaal van het Drents Archief staan "de rode boeken". Dit zijn alfabetische lijsten van bedelaar-kolonisten in de periode 1822-1880, door vrijwilligers opgesteld aan de hand van de oorspronkelijke toegangen. Omdat deze lijsten niet compleet zijn en de nodige fouten bevatten, zet het Drents Archief ze niet online. Maar wij hebben wel de beschikking over deze lijsten en daarom kunnen we in 90% van de gevallen de gezochte personen snel opsporen in de inschrijvingsregisters. Als we ze gevonden hebben dan voegen we ze meteen toe aan de database, opdat U zo ook zelf kunt vinden.