Schippers en Scheepswerven

De scheepswerf van Holvast aan het Rak staat model voor de replica die door de Historische Vereniging Avereest in 2014 wordt gebouwd bij het kalkoventerrein te Dedemsvaart. foto
beeldbank Avereest

In later jaren werden drie grote scheepswerven in Dedemsvaart gesticht. Allereerst de werf van Hermannes Weener HBSN 3070 aan de Wisseling, later overgenomen door Johannes Gerhardus Peters HBSN 16332. Op deze werf werden eerst houten schepen gebouwd, later ijzeren. Hier werden niet alleen binnenvaartschepen gebouwd, maar ook kleine coasters, vissersboten en salonschepen. Peters moest in 1967 vanwege de sluiting van de Dedemsvaart noodgedwongen verhuizen naar Kampen, waar de werf anno 2014 nog steeds bestaat.


Scheepswerf Peters met links op de achtergrond de N.H. kerk en in het midden het postkantoor. foto beeldbank Avereest

De tweede werf was die van Jan Mol HBSN 26287 aan de Moerheimstraat. Ook op deze werf werden ijzeren binnenvaartschepen gebouwd. Deze schepen blonken niet uit in schoonheid, maar Mol wist zijn klanten te trekken door als een van de eersten met financieringsmogelijkheden te komen.

De derde werf was die van Hermannus Hendrikus Antonius Mittendorff HBSN 2964 aan de Hoofdvaart. Ook hier werden eerst houten, later ijzeren binnenvaartschepen gebouwd.

De Historische Vereniging Avereest heeft een uitgebreide collectie beeldmateriaal van de schepen die in Dedemsvaart gebouwd zijn. Deze collectie is in te zien in de Oudheidkamer te Dedemsvaart. De basisgegevens van deze schepen zijn online te raadplegen