Familiewapen Wibier
Met enige regelmaat krijg ik de vraag naar het wapen van de familie Wibier. En telkens stel ik de vragensteller teleur met mijn antwoord: er is geen wapen.
Nu is het met familiewapens erg simpel: Geen enkele familie voerde een wapen totdat er iemand het initiatief nam. Het is natuurlijk erg mooi als een verre voorvader, liefst zelf nazaat van Karel de Grote, een zegelring met wapen heeft nagelaten. Dat geeft wel extra cachet aan de zaak. Maar niets let U, familie Wibier, om anno nu een wapen te gaan voeren.
Op een gegeven moment kreeg ik het stadwapen van Mons en het gemeentewapen van Vledder onder ogen. Dat bracht me op het idee om die twee te combineren.
Het wapen van Mons dateert van 15 april 1818 en is gebaseerd op het oudst bekende zegel van Mons uit de twaalfde eeuw. Het zegel toont de versterkte stad Mons met boven de stadspoort het familiewapen van de graven van Henegouwen die in Bergen resideerden.
De hond in de ingang van de stadspoort wordt vanaf de vijftiende tot de zeventiende eeuw als symbool voor de stad Bergen gebruikt op gevels en munten.
In het familiewapen heb ik het zegel van de Graven van Henegouwen vervangen door het belangrijkste element uit het wapen van de gemeente Vledder uit 1940: "In goud 3 over elkaar gelegde ringen van sabel, waarvan de meest rechtse het eerst aangebracht is, daarna de meest linkse en ten slotte de onderste." Met deze ringen wordt het urnenveld verbeeldt dat in 1937 nabij Vledder werd ontdekt. Deze vondst baarde in Europa veel opzien en bestempelt Vledder als een der oudst bewoonde plaatsen in Nederland. Mijn argumentatie achter deze wapenkeuze is dat het vertrek van Gabriel Wibier met zijn gezin naar Vledder, in 1823, het bindende element voor alle nakomelingen is.
Inmiddels ben ik over de vingers getikt: Burgers plaatsen geen kastelen en burchten in hun wapens. Burgers plaatsen ook geen kroon op het schild. Dat komt een enkele keer voor bij buitenlandse adel maar meestal gebeurd dat bij instellingen en gemeenten. Een hartschild mag alleen geplaatst worden als de wapenvoerder een heerlijkheid bezit. Daarom zal dit wapen nimmer geregistreerd worden als familiewapen.
Ik wacht met belangstelling af of er betere voorstellen komen voor een familiewapen. Zie verder www.nagtegaal.org.
Familie Wibier, En Garde!
bronnen m.b.t. de wapens van Mons en Vledder
terug naar de genealogie